sfeerbeeld1-copyPlanten op je dak, goed voor de natuur of slecht voor je dak? Als je die vraag aan mij stelt antwoord ik volmondig “Goed voor de natuur”. Vraag ik dezelfde vraag aan mijn schoonvader dan zal hij zeggen “Risico, kan alleen maar voor narigheid gaan zorgen die gekkigheid”

Waar komt dat gevoel nou vandaan? Planten op het dak is iets wat niet natuurlijk is, het gaat dus even tegen ons gevoel in. Daarnaast gaan er ook veel fabels de ronde die dit gevoel versterken. Ik zal de meest gemaakte opmerkingen / argumenten die ik te horen krijg toelichten. Hopelijk krijg je zo een beter inzicht in de feiten over groene daken en wat fabeltjes zijn.

1. Planten op je dak verhogen het risico op lekkages

Niet waar, een groendak zelf verhoogt niet het risico op lekkage. Sterker nog het beschermt de dakbedekking tegen extreme weersinvloeden.
Waardoor komen lekkages bij groene daken dan wel? Als er lekkages optreden dan is dit vaak door een slechte laagopbouw van het groene dak of onjuiste detaillering.

2. Het groene dak is heel zwaar en kan bijna nooit.

Ja én nee. Een daktuin is vrij zwaar (rond de 300 kilo per m²) maar er zijn groene daken zoals sedumdaken en natuurdaken die veel lichter van gewicht zijn. De lichtste is  45 kilo per m² dit bijvoorbeeld het systeem van samgroofing. Gemmiddeld weegt een sedumdak rond de 80 tot 90 kg/m².  Natuurdaken zijn vaak rond de 150 kilo per m².
Wist je dat een dak met dakgrind ook gemiddeld 90 kilo per m² weegt als het vol water staat. Veel daken kunnen dit gewicht dus zeker hebben!

Een dakterras moet voor de bouwvergunning ook 250 kg/m² kunnen dragen aan ballast/ aankleding maar kan vaak meer dragen. Voor of tijdens het ontwerp proces kijk ik ook altijd mee wat er ooit berekend is en als het nodig is controleerd een constructeur het nog een keer.

3. Het kost veel onderhoud en aandacht

Niet waar. Een daktuin kun je zo maken als je zelf wilt. Het onderhoud hangt hier dus vanaf net als bij een “normale” tuin. Groene daken die weinig onderhoud nodig hebben zijn sedumdaken en natuurdaken. Je kan de planten zo samenstellen dat je in het najaar alleen even moet controleren welke je niet wilt hebben. Bij sedumdaken vinden veel mensen alle wilde planten ongewenst en ben je vaak een dag tot halve dag per jaar bezig met het weghalen hiervan. Bij natuurdaken zijn er alleen maar wilde planten. Je verwijdert dan alleen jonge bomen dus dat is vaak 1 a 2 uur per jaar. De inschatting van tijden heb ik even gedaan op basis van platte daken van een gemiddelde woning dus rond de 50 a 70 m².

4. Je kan geen schuin dak voorzien van een groendak.

Ja én nee. Een daktuin is inderdaad niet mogelijk op een schuindak. Een sedumdak of natuurdak wél, deze kunnen worden gemaakt tot ongeveer 50º. Dat is dus net zo schuin als een pannendak. Omdat bij een schuin dak het water veel moeilijker vast kan worden gehouden is het wel nodig om een irrigatiesysteem aan te leggen bij daken schuiner dan 30º

5. Een groendak heeft geen nut als je het niet ziet.

Niet waar. Een van de voordelen is inderdaad dat het er leuker uit ziet dan een zwart dak of een dak met grind op het dak. Dat betekend niet dat het niet nuttig is als je het niet kan zien. In mijn ogen zijn de belangrijkste voordelen van het groene dak:

  1. Planten zijn goed voor de luchtkwaliteit, biodiversiteit én tegen de hitte stress in de zomer.
  2. Het groene dak warmt minder op en verkoelt in de zomer.
  3. Regenwater wordt opgevangen en voor een deel hergebruikt door de planten; op jaarbasis is dit bij sedumdaken 50%. Bij natuurdaken en daktuinen hangt dat van de planten én laagopbouw af.
  4. Het beschermt de dakbedekking.

6. De aanleg van het groene dak is simpel, iedereen kan het!

Ja én nee. De aanleg zelf is vooral zwaar maar het is wel een vak! De basis van het groene dak is de laagopbouw en de detaillering bij randen en obstakels. Doe je dit fout of zonder de juiste kennis dan kun je blijvende schade creëren wat voor lekkage of inwatering kan zorgen.
De aanleg is op het dak, je werkt dus op hoogte. Zeker op een schuur of aanbouw lijkt dit niet heel ingewikkeld maar je loopt met zware, grote materialen in je handen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Veiligheid wordt gecreëerd door je valbeveiliging maar ook training en ervaring met werken op hoogte.
Kortom, wil je het zelf doen vraag dan een expert bij de voorbereiding en voor de uitleg van de risico’s.

7. Moet je het water geven?

Ja én nee. Een goed groendak of natuurdak is zo gemaakt dat de waterbuffer voldoende is om één tot anderhalve maand zonder regen te overbruggen. Maar het komt steeds vaker voor dat het langer droog is dan die maand. Bij daktuinen is dat wat anders en is er, afhankelijk van de inrichting, soms een irrigatiesysteem nodig.

 

Er is ook uitgebreid onderzoek gedaan naar de voordelen van groene daken. Een tijdje terug is de tweede Green deal groene daken afgerond. Een van de uitkomsten is een ontzettend goed uitgelegd overzicht van alle voordelen. Bekijk de factsheet voor groene daken hier.