Daktuin ontwerpen

Geniet jij van je appartement maar zou je eigenlijk wel wat vaker van de buitenlucht willen genieten? Lekker ontbijten of juist genieten van een heerlijke avond in je eigen tuin? Al eens aan je dak gedacht? Die ruimte is al van jou maar nu nog onbenut. Door hier een daktuin of dakterras van te maken wordt dus ook je huis nog eens meer waard. Je voegt simpel gezegd meer woonruimte toe aan je woning én misschien wel het aller belangrijkste meer leefgenot.

Het maken van een daktuin gaat niet over een nacht eis. Het is een ingrijpende en leuke toevoeging aan je woning maar je dak is wel je dak. En je dak… tsjah dat is een van de basis behoeftes van iedereen. Daar wil je dus geen gezeur mee. Voor we tot een plan komen gaan we dus eerst kijken wat er nu kan en wat er met aanpassingen kan.

Stap 1. controleren van de voorwaarden

Het maken van een daktuin of dakterras heeft veel invloed hebben op het uiterlijk van uw gebouw. Je wilt hier geen risico in lopen. Belangrijk om als eerste te controleren zijn:

  • Wat is de draagkracht van je dak. Hoeveel gewicht kan je dak dragen is de uitgangsbasis van het hele ontwerpproces.
  • Is er een vergunning nodig voor het dakterras of je nieuwe daktuin? Dit hangt af van je woning, de gemeentelijke eisen en jou wensen voor de inrichting
  • Wat zijn jouw wensen / dromen als je denkt aan jouw tuin op het dak? Dit is de belangrijkste basis voor het ontwerp!

Stap 2. Analyse van het dak

De daktuin moet worden afgestemd op jullie wensen en eisen maar zeker ook op de eisen die de omgeving stelt. Voorafgaand aan het eerste gesprek maak ik een zon- en windanalyse,  bekijken we de benodigde voorzieningen zoals valbeveiliging, daktoegang en eventuele vluchtroutes.

Stap 3 Wensen voor de daktuin

Een goede tuin is afgestemd op jullie wensen, behoeften, gebruiken en natuurlijk persoonlijke stijl.  Ik kan hier alleen bij aan proberen te sluiten door jullie te leren kennen. Daarom kom ik graag langs voor een uitgebreid gesprek met jullie gezin. Door iedereen er bij te betrekken maken we hier een vrolijk en creatief moment van. Zo kan ik een beeld vormen van alle smaken maar ook ideeën die jullie zelf misschien al hebben.

Stap 4 De eerste schetsontwerpen van de daktuin

Na het gesprek werk ik een aantal schetsontwerpen uit. Een schetsontwerp is een snelle schets van de plattegrond met een visie/ concept die de sfeer en keuzes van het ontwerp gaan tekenen. Het bepaald de hoofdlijnen van het ontwerp. Die schetsen mogen jullie bekijken, aanpassen en beoordelen zodat we vanaf het begin starten met een stijl die past bij jullie.

Stap 5. de eerste presentatie van het ontwerp

Daarna worden de schetsontwerpen uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp. Het voorlopig ontwerp bestaat uit een plattegrond,  sfeerbeelden en/of wat keuzes die ik jullie wil voorleggen. Als het voorlopig ontwerp af is kunnen we deze uitgebreid bespreken en mogen jullie wat definitieve keuzes maken. Met de keuzes die dan gemaakt worden kunnen we weer een stap verder en dat is de uitwerking van het ontwerp.

Stap 6 het definitieve ontwerp

De volgende stap is het uitwerken van het voorlopig ontwerp tot een definitief ontwerp. Dit definitieve ontwerp bestaat uit:

  • een plattegrond,
  • sfeerbeelden,
  • beplantingsplan,
  • een kostenraming,
  • werkomschrijving
  • Technische details

Stap 7 Uitvoering en aanleg van de daktuin

Het plan is klaar, nu de uitvoering nog. Bij het ontwerp zit een kostenraming en een werkomschrijving. Die werkomschrijving bevat alle informatie (samen met de plattegrond) die aanleggende partijen nodig hebben om een offerte te geven voor de aanleg-kosten. U heeft nu drie keuzes.

  1. U kunt zelf offertes aanvragen bij partijen die de daktuin voor u kunnen aanleggen.
  2. Ik kan de uitvoering begeleiden, ik vraag dan een aantal offertes op bij bekende partijen en we bespreken samen de gegeven offertes. Ik zal dan ook bij de aanleg en/of oplevering aanwezig zijn ter controle.
  3. U kunt er, in sommige gevallen, ook voor kiezen de daktuin zelf aan te leggen. Ik kan u dan begeleiden met het maken van een planning, uitleg over hoe het moet en/of welke onderdelen u beter niet zelf kunt doen.