Checklist groene daken

Zodat jij straks het beste groene dak hebt voor je huis

Je bent al even aan het onderzoeken hoe je jouw huis duurzamer en de omgeving groener kunt maken. Daar zijn groene daken een mega goede oplossing voor.

Waarschijnlijk heb je al van veel leveranciers informatie gelezen. Maar al die websites en webshops wíllen juist jou het groene dak verkopen én iedereen werkt met een standaard. Is dat nodig of kun je afwijken en past die standaard ook voor jouw dak?

Daarom heb ik een checklist voor groene daken gemaakt. Deze checklist biedt je inzicht in de aandachtspunten die jouw dak heeft én welke groene daken er mogelijk zijn voor jouw dak.

Groene daken zijn een van de beste oplossingen voor veel van de problemen in de bebouwde kom.
Niet voor niets dak ik echt fan ben van elke soort groendak. Hieronder een aantal voordelen van groene daken:

 • de dakbedekking gaat 2 keer zo lang mee
 • groene daken bufferen en gebruiken regenwater, waardoor er minder wateroverlast is in de stad
 • het verkoelt je huis en omgeving
 • een groen dak reduceert geluidshinder
 • zonnepanelen halen meer rendement op een groendak
 • Verbeteren de luchtkwaliteit en zetten C02 om
 • zijn goed voor de biodiversiteit
 • zien er vele malen leuker uit dan zwarte dakbedekking.
kale plekken en uitval planten schuin sedumdak
wateroverlast op het sedumdak

Er zijn ook nadelen van groene daken. Een onzorgvuldige aanleg of voorbereiding kan lekkage, constructieproblemen of dode planten tot gevolg hebben.

Gelukkig overkomt dit maar heel weinig mensen. Toch denk ik dat elke keer dat dit gebeurt zonde is. Met een goede voorbereiding zijn bijna alle problemen die ik bij renovaties zie op te lossen.

Met de juiste kennis, vragen en voorbereiding voorkom je deze problemen én heb jij dadelijk het beste groene dak voor jouw huis.

De checklist gaat jouw helpen met:

 • Duidelijk overzicht van je dak voor jezelf of aannemers
 • Controleren van de aandachtspunten bij aanleg; moet jij dingen aanpassen aan je dak of aan het standaard groene dak?
 • Controle van de dakbedekking
 • Je komt erachter of jouw dak sterk genoeg is voor een sedumdak, wilde bloemen of zelfs een dakterras.

Dus wil jij weten voor welk groendak jouw dak geschikt is?

sedumdak op een uitbouw

Groene daken zijn niet alleen trendy, maar ook een hele belangrijke stap in de richting van een duurzamere levensstijl en een groenere toekomst. Het is begrijpelijk dat je misschien al veel informatie hebt gelezen over groene daken en je afvraagt waarom onze checklist zo belangrijk is.

Ik zie veel standaard oplossingen die op een aantal daken een hele goede oplossing zijn. Zeker mooi en makkelijk in de aanleg maar niet voor iedereen de ideale oplossing. Ook binnen de standaarden zijn er keuzes die het uiterlijk en onderhoud beïnvloeden. Die keuzes vooraf zijn van belang bij het onderhoud en beeld na aanleg.

Elke keer dat ik kan helpen omdat het dak er niet bij ligt zoals de bewoners willen. is eigenlijk een keer te veel. Vaak is het iets wat vooraf voorkomen had kunnen worden met keuzes en informatie. Het is simpel: elke situatie is anders, en jouw dak heeft zijn eigen unieke eigenschappen en behoeften.

De checklist voor groene daken biedt een gedetailleerd overzicht van jouw dak, inclusief alle aandachtspunten die specifiek van toepassing zijn op jouw situatie. Dit inzicht is van onschatbare waarde, of je nu van plan bent om zelf een groen dak aan te leggen of dit door professionals te laten doen. Je zult ontdekken of je aanpassingen aan je dak moet maken voordat je een groen dak kunt installeren, en of jouw dak geschikt is voor een sedumdak, wilde bloemen of zelfs een dakterras. Het vermijdt kostbare fouten en verzekert je ervan dat jouw groene dak optimaal presteert.

sedumdak op een uitbouw