Een groendak voor vlinders.

Ik sta weer te stuiteren achter mijn bureau. Waarom? Ik kreeg de vraag of ik een groendak voor vlinders kon adviseren. Natuurlijk kan ik dat!

Deze eigenaren wilde een deel van het platte dak niet gebruiken als dakterras maar als groendak voor vlinders, want die kunnen alle hulp goed gebruiken. Hoe vet is dat! Ik heb een diepe liefde voor vlinders, ze staan voor mij voor toekomst en optimisme maar zo goed gaat het in Nederland niet met deze mooie dieren. Onze omgeving wordt eentoniger met steeds minder groen en minder bloemen. Wanneer iemand dus een groendak voor vlinders wilt sta ik eerst een 10 minuten te stuiteren achter mijn bureau. Het bied namelijk niet alleen super veel voordelen voor jouw, je helpt ook nog eens vlinders en bijen die we echt wel nodig hebben!

Groene daken zijn natuurlijk al een super mooie toevoeging op onze natuur. Het is immers oppervlak waar we verder niks mee doen. Het bekendste groendak is een sedumdak. Zo’n sedumdak is al een mooie toevoeging voor de natuur maar vrij schraal in soorten (maar 6 a 10) en het zijn ook nog eens nauwelijks inheemse soorten. Een groendak voor vlinders moet ingericht worden voor alle levensstadium van de vlinder. Het moet daarom waardplanten bevatten voor de rupsen, nectarplanten voor de vlinders, warmte en beschutting en uiteindelijk ook een plek om te overwinteren.

Waardplanten

Waardplanten zijn de planten die het dier nodig heeft om te kunnen overleven. Voor vlinders hebben we met name Waardplanten nodig voor de rupsen. Rupsen zijn namelijk vreselijk kieskeurig in wat ze eten. Zo wil de rups van het icarusblauwtje graag verschillende soorten klavier op het menu hebben staan. HET Groot koolwitje lust vooral koolsoorten, koolzaad en Oost-Indische kers.

Nu kun je denken, heb je echt alle soorten Waardplanten nodig dan?

Rupsen zijn monofaam, dit betekend dat ze zo kieskeurig zijn en gespecialiseerd in 1 plantensoort of 1 plant dat ze nog liever dood gaan dan iets anders eten…. Niet heel makkelijk voor ons maar ze zijn daardoor wel super efficiënt. Door veel verschillende soorten toe te passen krijg je een wisselend, natuurlijk beeld met voor de meeste vlinder soorten Waardplanten.

Waardplanten zorgen dus voor eten voor rups maar wanneer deze rups een vlinder wordt hebben ze ander eten nodig. Dit zijn de Nectarplanten.

Nectar planten

Je ziet vaak veel  vlinders in de buurt van bloemen. Dit komt omdat in tegenstelling tot de rupsen de vlinders niet leven van de bladeren e.d. maar van de nectar. Wil je meer vlinders dan kun je dus het beste planten in je tuin en op je groendak zetten die veel nectar hebben. De vlinderstichting heeft ook een top 10 nectar planten gemaakt:

  1. Winterheide
  2. Sneeuwbal / Viburnum
  3. Judaspenning
  4. Lavendel
  5. Vlinderstruik
  6. IJzerhard
  7. Koninginnenkruid
  8. Hemelsleutel
  9. Herfstaster
  10. Klimop

Een goede vlindertuin of een goed groendak voor vlinders bevat dus zo lang mogelijk bloemen. Verder heb ik vandaag ook weer geleerd dat een aantal planten zoals ook de Lantana 2 soorten nectar hebben. Die planten zijn weer extra interessant voor meerdere soorten vlinders.

Leefomgeving

Vlinders zijn warmte diertjes en zonaanbidders. De meeste vlinders kunnen pas vliegen als hun lichaamstemperatuur ten minste 20ºc graden is en hoe warmer hoe beter. Op een warme zonnige dak zal dit niet zo moeilijk zijn. Vlinders gaan dan vaak even zonnebaden (met hun vleugels open opwarmen). Wanneer het al wat kouder is maar wel zonnig kunnen ze prima vliegen en actief doen als ze op beschutte plekken zijn. De wind is dan vaak te koud maar op beschutte plekjes kan het wel warm genoeg worden. Op koude, bewolkte dagen houden ze zich schuil in bijvoorbeeld heggen, struiken, bosranden en dergelijke.

Oriëntatie

Vlinders kunnen zich beter oriënteren als er een variatie in de omgeving zit. Een beetje zoals wij, heb je een wijk waar alle woningen hetzelfde zijn dan is het veel lastiger om de weg of het juiste huis te vinden. Wij hebben dan nog straatnamen maar dat is op je groendak natuurlijk niet. Een afwisseling in soorten, hoogtes, materialen e.d. helpt de vlinder dus om zijn weg te vinden. Zo word het ook makkelijker voor de mannetjes en vrouwtjes om elkaar te vinden.

Plekken om te overwinteren

Vlinders gaan net voor de winter in winterrust. Vanaf oktober zullen ze dus een schuilplek gaan zoeken. Sommige soorten schuilen als vlinder, andere als pop, rups of eitje. Ze verschuilen zich dan vaak in snoeihout, dode, droge plantenresten. Die moeten er dan dus wel zijn. Maak je een groendak voor vlinders, haal dan pas in het voorjaar de plantenresten weg. Nog mooier is het gewoon laten staan van de planten en het terugsnoeien in februari te doen.

Hoe maak je een groendak voor vlinders?

Je kan de Bees&Butterfliesmat van Sempergreen toepassen. Zij zijn in 2015 samen met de vlinderstichting begonnen met het kweken van deze vegetatie mat. Voor de ontwikkeling van deze mat is dus alle kennis van het kweken van vegetatiematten gecombineerd met alle kennis over bijen en vlinders. De Bees&Butterfliesmat bevat 4 soorten sedum, 5 a 7 soorten siergrassen en er worden 40 soorten kruiden en vaste planten ingezaaid. Dit zorg voor een goede afwisseling, het bevat meer dan voldoende waard- en nectarplanten én door de afwisseling van hoge en lage planten ontstaan er beschutte plekjes.

Laagopbouw:

Deze kant en klare vegetatiemat moet op een substraatlaag van 20 cm en een drainagelaag van minimaal 2 cm worden. Deze laagopbouw is niet licht van gewicht. Een groendak voor vlinders met de Bees&Butterfliesmat en deze laagopbouw weegt ongeveer 295 kilo per vierkante meter.

Sempergreen heeft behalve de bees&butterfliesmat ook een andere manier om een groendak voor vlinders te maken. Ze hebben een biodiversiteitspakket samengesteld. Dit pakket bevat alles om een afwisselend daklandschap te maken dat voor vlinders maar ook voor bijen interessant is. Zo bevat het boomstammen, grotere keien en zand om plekken te creëren waar ze kunnen schuilen en opwarmen. De verschillende vaste planten en kruiden zijn goede nectar- en/of waardplanten. Het bijgeleverde insectenhotel biedt ook nog eens een goede overwinterplaats.

Het beste kun je dit biodiversiteitspakket toepassen bij je dakterras of als aanvulling op een ander groendak. Het pakket is goed voor 6 m² en eenmaal op het dak heeft het een gemiddeld gewicht van ongeveer 150 kilo per m².

Het nadeel van de standaard producten zoals de Bees & Butterfliesmat en het biodiversiteitspakket is dat het niet altijd op elk dak kan. Heb je behoefte aan meer invloed op het uiterlijk of wil je afwijken van de standaard, bijvoorbeeld omdat jouw dak niet sterk genoeg is voor 295 kilo per m²?

Ik maak graag en met alle energie en passie een mooi plan voor jouw dak! Hierbij kijk ik naar een mooie indeling, kiezen we een laagopbouw die past bij de sterkte van je dak en maken we een groendak voor vlinders waar ze het paradijs vinden.

Neem contact op