Een groendak voor vlinders.

Ik sta weer te stuiteren achter mijn bureau. Waarom? Ik kreeg de vraag of ik een groendak voor vlinders kon adviseren. Natuurlijk kan ik dat!

Deze eigenaren wilde een deel van het platte dak niet gebruiken als dakterras maar als groendak voor vlinders, want die kunnen alle hulp goed gebruiken. Hoe vet is dat! Ik heb een diepe liefde voor vlinders, ze staan voor mij voor toekomst en optimisme maar zo goed gaat het in Nederland niet met deze mooie dieren. Onze omgeving wordt eentoniger met steeds minder groen en minder bloemen. Wanneer iemand dus een groendak voor vlinders wilt sta ik eerst een 10 minuten te stuiteren achter mijn bureau. Het bied namelijk niet alleen super veel voordelen voor jouw, je helpt ook nog eens vlinders en bijen die we echt wel nodig hebben!

Groene daken zijn natuurlijk al een super mooie toevoeging op onze natuur. Het is immers oppervlak waar we verder niks mee doen. Het bekendste groendak is een sedumdak. Zo’n sedumdak is al een mooie toevoeging voor de natuur maar vrij schraal in soorten (maar 6 a 10) en het zijn ook nog eens nauwelijks inheemse soorten. Een groendak voor vlinders moet ingericht worden voor alle levensstadium van de vlinder. Het moet daarom waardplanten bevatten voor de rupsen, nectarplanten voor de vlinders, warmte en beschutting en uiteindelijk ook een plek om te overwinteren.

Waardplanten

Waardplanten zijn de planten die het dier nodig heeft om te kunnen overleven. Voor vlinders hebben we met name Waardplanten nodig voor de rupsen. Rupsen zijn namelijk vreselijk kieskeurig in wat ze eten. Zo wil de rups van het icarusblauwtje graag verschillende soorten klavier op het menu hebben staan. HET Groot koolwitje lust vooral koolsoorten, koolzaad en Oost-Indische kers.

Nu kun je denken, heb je echt alle soorten Waardplanten nodig dan?

Rupsen zijn monofaam, dit betekend dat ze zo kieskeurig zijn en gespecialiseerd in 1 plantensoort of 1 plant dat ze nog liever dood gaan dan iets anders eten…. Niet heel makkelijk voor ons maar ze zijn daardoor wel super efficiënt. Door veel verschillende soorten toe te passen krijg je een wisselend, natuurlijk beeld met voor de meeste vlinder soorten Waardplanten.

Waardplanten zorgen dus voor eten voor rups maar wanneer deze rups een vlinder wordt hebben ze ander eten nodig. Dit zijn de Nectarplanten.

Nectar planten

Je ziet vaak veel  vlinders in de buurt van bloemen. Dit komt omdat in tegenstelling tot de rupsen de vlinders niet leven van de bladeren e.d. maar van de nectar. Wil je meer vlinders dan kun je dus het beste planten in je tuin en op je groendak zetten die veel nectar hebben. De vlinderstichting heeft ook een top 10 nectar planten gemaakt:

  1. Winterheide
  2. Sneeuwbal / Viburnum
  3. Judaspenning
  4. Lavendel
  5. Vlinderstruik
  6. IJzerhard
  7. Koninginnenkruid
  8. Hemelsleutel
  9. Herfstaster
  10. Klimop

Een goede vlindertuin of een goed groendak voor vlinders bevat dus zo lang mogelijk bloemen. Verder heb ik vandaag ook weer geleerd dat een aantal planten zoals ook de Lantana 2 soorten nectar hebben. Die planten zijn weer extra interessant voor meerdere soorten vlinders.

Leefomgeving

Vlinders zijn warmte diertjes en zonaanbidders. De meeste vlinders kunnen pas vliegen als hun lichaamstemperatuur ten minste 20ºc graden is en hoe warmer hoe beter. Op een warme zonnige dak zal dit niet zo moeilijk zijn. Vlinders gaan dan vaak even zonnebaden (met hun vleugels open opwarmen). Wanneer het al wat kouder is maar wel zonnig kunnen ze prima vliegen en actief doen als ze op beschutte plekken zijn. De wind is dan vaak te koud maar op beschutte plekjes kan het wel warm genoeg worden. Op koude, bewolkte dagen houden ze zich schuil in bijvoorbeeld heggen, struiken, bosranden en dergelijke.

Oriëntatie

Vlinders kunnen zich beter oriënteren als er een variatie in de omgeving zit. Een beetje zoals wij, heb je een wijk waar alle woningen hetzelfde zijn dan is het veel lastiger om de weg of het juiste huis te vinden. Wij hebben dan nog straatnamen maar dat is op je groendak natuurlijk niet. Een afwisseling in soorten, hoogtes, materialen e.d. helpt de vlinder dus om zijn weg te vinden. Zo word het ook makkelijker voor de mannetjes en vrouwtjes om elkaar te vinden.

Plekken om te overwinteren

Vlinders gaan net voor de winter in winterrust. Vanaf oktober zullen ze dus een schuilplek gaan zoeken. Sommige soorten schuilen als vlinder, andere als pop, rups of eitje. Ze verschuilen zich dan vaak in snoeihout, dode, droge plantenresten. Die moeten er dan dus wel zijn. Maak je een groendak voor vlinders, haal dan pas in het voorjaar de plantenresten weg. Nog mooier is het gewoon laten staan van de planten en het terugsnoeien in februari te doen.

Hoe maak je een groendak voor vlinders?