De kerstdagen en kerstvakantie is de tijd van het jaar waarin we warmte en vreugde delen met onze naasten. Waarom zou je deze gezelligheid niet naar buiten brengen, specifiek naar dakterrassen en daktuinen? Hier zijn enkele activiteiten en tips om je buitenruimte om te toveren tot een betoverend kerstparadijs.

Maar wat kun je dan doen met je dakterras, daktuin of gewone tuin?

1. Vuur, gezelligheid en borrelen.
De tip om een gezellige avond te hebben met vrienden op je dakterras in de winter is door te zorgen voor warmte en iets te doen.
Ga brood, marshmellows o.i.d roosteren bij een vuurtafel. Een vuurtje zorgt voor gezelligheid én warmte. Iets te doen zorgt er ook voor dat je je het warmer houdt. Gezellig dansen is natuurlijk nog warmer.

 

 

 

 

 

2. Kerstdiner in de Buitenlucht:
– Organiseer een kerstdiner buiten en dek de tafel feestelijk. Geniet van een heerlijke maaltijd omringd door de frisse lucht.
Zorg hierbij wel voor een beschutte plek dus windschermen als het kan, kleedjes en misschien een terras verwarmer. Het heeft alle mogelijkheden om een van de meest onvergetelijke, gezellige diners te worden.

3. Geen zin om het hele diner buiten te doen maak dan een moment dat je gasten naar buiten kunnen. Voor het aperitief, een borrel na of iets anders. Zo creëer je ook de gelegenheid om tussen de activiteiten door binnen je ruimte aan te passen dus de tafel af te ruimen o.i.d.

4. Winter barbecue

Een winter barbecue heeft altijd een bijzondere sfeer. Het is gezellig maar ook koud. wel een voordeel van deze vorm van buiten eten is dat het interactief is, afleiding biedt en natuurlijk warmte. Zorg dan ook voor warmte voor de zittende gasten bijvoorbeeld.

5. Winterse tuinspellen:
Plan activiteiten zoals een sneeuwpopwedstrijd als het heeft gesneeuwd, extra voordeel dan heb je daarna nog wat langer plezier van de sneeuw. Een speurtocht naar kerstcadeautjes of een winterse quiz om plezier te hebben in de buitenlucht.

6. Muzikale Optredens:
Vermaak je gasten met muzikale optredens van kerstliederen of live muziek. Een feestje is nog bijzonderder in de buitenlucht met uitzicht over de stad. let wel op het geluidsniveau, niet voor alle buren is tot in de diepe uurtjes een feestje leuk.

7. Kerstfilmavond:
-Maak een buitenbioscoop met een scherm en geniet van kerstfilms onder de sterren. Zorg voor comfortabele zitplaatsen met dekens en kussens. het is een leuke manier om van een filmavondje iets extra feestelijks en bijzonders te maken.

 

 

 

Tips voor Kerstsfeer op Dakterrassen en Daktuinen:

1. Verlichten van Bomen en Struiken:
Bladverliezende bomen en struiken lijken misschien saai maar kun je super feestelijk en mooi maken door de takken en stam te omringen met lichtjes.

2. Plaatsen van een Kerstboom in een Pot:
Vaak heb je niet standaard een kerstboom op het dakterras. Ga je deze winter je dakterras gebruiken voor iets leuks of kijk je er op dan is het wel super feestelijk om een kerstboom in een pot te plaatsen en te versieren. Waarom liever in een pot dan een zonder kluit? simpel dat is stabiele te plaatsen.

3. Creër een knus hoekje:

Een fijne zithoek is altijd fijn op je dakterras of daktuin maar wanneer het kouder is voelt het warmer als je dit knus aankleed. Maak een gezellige hoek met lichtjes boven een bank, comfortabele kussens, dekentjes en een vuurtafel voor warmte en sfeer.

4. Beschutting met windschermen:

Zoals gezegd in het najaar en de winter is je dakterras snel kouder en guur. Dit kun je ondervangen met windschermen. Hiervoor kun je voor vaste kiezen of waar ik persoonlijk fan van ben zijn windschermen die bijvoorbeeld in het hek of de plantenbakken zitten die je omhoog kan doen. Zo kun je in de zomer wel de wind door laten voor verkoeling.

5. Gebruik van kaarsjes, windlichten e.d.
– Verspreid lichtjes door de tuin en tussen de beplanting voor een magische gloed tijdens de kerstperiode. Kaarsen hebben iets bijzonders maar dan is het slim dit in windlichten of lantaarns te plaatsen.

 

 

 

6. Styling

Styling is altijd fijn om je daktuin extra sfeer te geven maar met de kerstdecoraties zorgt het voor meer kerstgevoel en een knusser gevoel wat ook helpt om het gezelliger te maken.

 

Deze tips kun je natuurlijk ook gebruiken voor Oud & Nieuw. de avond waarop ik echt zou dromen van een dakterras op 3, 4, 5 of 6 hoog (of nog hoger).  hoe leuk is het om een gezellige avond te organiseren met de beste plekken om vuurwerk te kijken.