Lente met bloembollen op je daktuin.

Tussen de koude gure regen en wind door komen de eerste warme zonnestralen door. De bomen en struiken komen in de knoppen, het gras wordt fris groen en de krokussen en narcissen steken hun kopjes boven de grond. De lente komt er aan. Een moment waarop het heerlijk is even een kop koffietje drinken, de vogels te horen en een paar minuten te genieten van de frisse lucht. Benieuwd hoe de lente je dakterras of groendak kan opfleuren? De komende tijd deel ik tips voor beplanting en andere trucjes om jouw dakterras of daktuin al vroeg een vrolijke voorjaarsuitstraling te geven.

Lente op een groendak

Niet alleen een dakterras kan de lente inluiden maar juist ook groene daken kunnen je al vroeg in de voorjaarsstemming brengen. Een groendak is een dak met planten er op. Het vaakst worden hier vetplantjes (sedum) voor gebruikt. Maar ook andere planten zoals grassen, wilde kruiden of bloemen zijn een mogelijkheid. Afhankelijk van die plantkeuze begint t groene dak tussen mei en juni vaak pas te bloeien. Het eerste voorjaar slaat hij dus over. Wil je toch bloemen in die periode dan kan dat!

Bloembollen in het groendak of op je dakterras

Je kan kiezen voor wat vaste planten maar ook bloembollen kunnen op het groene dak of in de plantenbakken op je dakterras worden geplaatst.
Bollen zijn bij uitstek geschikt om je dak in de voorjaarsstemming te brengen. Er zijn veel soorten die het voorjaar inluiden en als een van de eerste planten bloemen laten zien. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn denk ik de krokussen. Maar je hebt meerdere kleinere soorten die met weinig grond (substraat) uit de voeten kunnen en vaak zijn ze uitgebloeid/groeit als de rest gaat groeien waardoor ze geen concurrentie met elkaar voeren. De soorten bloembollen die je in een groendak kan zetten zijn:

Krokussen.

 

Zoals ik net al noemde zijn dit hele bekende voorjaar bloeiers. Ze fleuren met hun gele, witte en paarse kleuren het nog winterse landschap op. Je hebt vele verschillende soorten maar de meeste worden zo’n 10 cm hoog. Op een plek met meer schaduw willen ze nog wel eens tot 20 cm hoog worden. Een extra voordeel is dat de kleine bolletjes maar weinig substraat nodig hebben. Dit is maar 6 a 8 cm.

Blauwe druifjes

Blauwe druifjes zijn mooi om in je groene dak te combineren maar ook in plantvakken of bakken. Als ze niet bloeien zorgt het vele blad voor een goede opvulling. Dat blad is een beetje vergelijkbaar met grover siergras. De bloemen lijken op druifjes en daar komt de naam ook vandaan. Het is een bloem die ik graag toepas in strakke/ modernere tuinen vanwege het gras achtige blad maar ook in een meer romantische daktuin kunnen ze mooi staan. Blauwe druifjes hebben relatief kleine bollen maar ze moeten wel minimaal 5 cm diep, de substraat laag van het groene dak of je daktuin moet daarom wel 15 cm of meer zijn.
Sneeuwklokjes
Het typische bloemetje dat de lente aankondigt. Hij bloeit met subtiele bloemen en het is een subtiele plant. Hij kan bijvoorbeeld heel goed voor verassingen zorgen maar een grotere vak kan ook dat sprookjes achtige effect geven. Een elven huisje of deurtje ernaast zou niet misstaan. Sneeuwklokjes vragen geen hele dikke substraatlaag nodig, 8 cm is voldoende.

Hyacinten

Van hyacinten moet je houden. Allerminst subtiel maar juist heel opvallend. De kleur is uitbundig maar het is ook nog een grote en geurende bloem. Ik zet hem daarom graag dichtbij het terras. Dan zorgen deze planten voor de ultieme beleven en bewustwording van de lente. Hij is ook leuk als verassing tussen andere plantvakken maar zet er dan niet te veel bij elkaar. Wil je een hyacint in een plantvak, plantenbak of groendak plaatsen dan heb je een dikker substraat laag nodig van 18 a 20 cm dik.

Narcis

Vrolijk en een plantje dat mij altijd aan Pasen doet denken. Gek eigenlijk want Pasen is nog ver weg als hij start met bloeien. Hij groeit bijna overal maar valt snel om als hij op een plek staat met veel wind. Deze bloembol heeft een minimale substraatdikte van 8 cm maar beter is 10 cm.

 

Het planten van de bollen

Je hebt vele soorten groene daken en plantvakken in daktuinen. Bijna alle plantvakken van daktuinen zullen net als plantenpotten op een dakterras met losse planten zijn ingepland. De grond dikte is dan ook de substraatlaag dikte. Het planten is verder gelijk aan hoe je dit normaal doet. Let wel goed op dat je niet met iets scherps te diep werkt!
Bij groene daken zit het net wat anders. Je kan namelijk een groendak ook maken met voorgekweekte vegetatie matten. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de sedumdaken. De sedumdaken met 4 cm substraat zijn vaak gemaakt met sedummixmatten. In dat geval heb je wel 6 cm substraat maar is het planten van de bollen wat moeilijker. Je moet namelijk de mat open snijden op elk plekje en het gat dan ook aanvullen met substraat. Wil je bloembollen en weet je dat al bij aanleg? Dan is het slim om met sedumpluggen te werken òf om de bollen in de naden te plaatsen (bij dit laatste krijg je wel lijnen in de beplanting dus bedenk of je dit mooi vindt)