Deze sedumplanten maken een sedumdak tot een perfecte groenblijvende keuze voor je dak wanneer je minder ruimte hebt in hoogte of gewicht.

Als onafhankelijk groene daken adviseur is het mijn missie om duurzame oplossingen te bieden die niet alleen bijdragen aan een groenere omgeving, maar ook aan de levensduur en het uiterlijk van het gebouw. Een uitstekende keuze die aan al deze criteria voldoet, zijn sedumdaken. In dit blogbericht wil ik je meenemen op een ontdekkingsreis door de wereld van sedumplanten. We zullen ontdekken waarom sedum zo geschikt is voor op het dak, welke soorten vaak worden toegepast en welke inheems zijn. Ook zal ik uitleggen in welke vorm de planten op het dak kunnen worden aangelegd: als sedummixmat, losse pluggen of met scheuten ingestrooid.

Waarom sedumplanten ideaal zijn voor groendaken

Sedum is een geslacht van vetplanten dat bekend staat om zijn veerkracht, lage onderhoudsbehoeften en prachtige uiterlijk. Deze eigenschappen maken het ideaal voor groendaken. De dikke bladeren van sedum hebben een hoge wateropslagcapaciteit, waardoor ze goed bestand zijn tegen droogte en zich gemakkelijk aanpassen aan de weersomstandigheden. Bovendien zijn ze bestand tegen lage temperaturen, wat essentieel is voor de Nederlandse klimaatcondities.

Populaire Sedumsoorten Voor Groendaken

Er zijn verschillende sedumsoorten die vaak worden toegepast op groendaken vanwege hun uitstekende eigenschappen en esthetische aantrekkingskracht. Enkele populaire soorten zijn:

 

  1. Sedum spurium ”Album”: Groene bladeren met witte bloemen. Ideale standplaats: Volle zon, goed gedraineerde grond. De sedum spuriums zijn enkele van mijn favorieten. De Album is de witte. De sedum spuriums staan ook wel vaak als bodembedekker in tuinen, op sedumdaken zijn het vaak de hogere polletjes die je ziet. Hij maakt wat grotere bloemen dan zijn neven en nichten en trekt veel insecten. Hij is niet wintergroen.
  2. Sedum spurium ”Schorbusser Blut”: Groen-rode bladeren met roze bloemen. Ideale standplaats: Volle zon, goed doorlatende grond. Deze spurium is net als zijn witte zusje wat hoger maar heeft geen in plaats van witte bloemen heeft hij rode bloemen. Zijn blad is ook niet fris groen zoals de album heeft maar groen met een rood/bruin randje en hij verkleurt in het najaar naar helemaal bruin.
  3. Sedum spurium ”Fuldaglud”: Rode bladeren met roze/rode bloemen. Ideale standplaats: Zon tot halfschaduw, goed doorlatende en droge grond. Dezelfde typische vorm van een spurium maar met rode bladeren en diep roze bijna rode bloemen.
  4. Sedum spurium ”Tricolor”: Bonte bladeren met combinatie van roze, wit en groen, met roze bloemen. Ideale standplaats: Volle zon, goed gedraineerde grond. Dit is misschien wel een van mijn favoriete sedum planten. Ze staan niet vaak in matten. Ik ken ze via Aad vermeer van Greenmakers en in hun matten zitten ze wel. Het is een plantje met wit, roze en groen gekleurd blad. Daarnaast maakt hij in juni-juli ook nog wat grotere roze bloemen. Echt een eye catcher in een sedumdak.
  5. Sedum kamtschaticum “Variegatum”: Bonte bladeren met combinatie van wit en groen, met gele bloemen. Ideale standplaats: Volle zon, goed gedraineerde en vochtige grond. Net als bij de spurium tricolor is deze sedum kamtschaticum er een met een gekleurd blad. hij is niet 3 kleurig maar 2 kleurig namelijk licht geel en groen. Hij bloeit geel in juni tot en met september.
  6. Sedum kamtschaticum: Groene bladeren met gele bloemen. Ideale standplaats: Volle zon tot (lichte) schaduw, goed gedraineerde en vochtige grond. net als zijn gekleurde broertje van hierboven is deze sedum geel bloeiend en vormt hij mooie open bloemen.
  7. Sedum hybridum ”Immergrunchen”: Groene bladeren met gele bloemen. Ideale standplaats: Zon tot halfschaduw, goed doorlatende en vochtige grond. super sterk en mooi hoog. Dit is altijd een opvaller door zijn kracht. Hij doet het vaak en goed. Blijft groen en wat hoger terwijl de andere hogere sedum soorten vaak niet wintergroen zijn. wel wordt hij wat roder in de winter. Hij bloeit geel in mei tm juli en wordt ca 10 tot 15 cm.
  8. Sedum sexangulare: Groene bladeren met gele bloemen. Ideale standplaats: Zon tot halfschaduw, goed gedraineerde en vochtige grond. Een inheemse sedum die sterk is en bijna overal kan groeien. Wel houdt hij van droge voeten maar geen enorme droogte.
  9. Sedum acre: Groene bladeren met gele bloemen. Ideale standplaats: Volle zon tot schaduw, droge en goed doorlatende grond.Een inheemse sedum die sterk is en bijna overal kan groeien. hij blijft wat lager maar overleeft ook met heel weinig. typerend is zijn rode kleur bij stress of droogte en dan de gele bloemen in de zomer. Hij bloeit vlak bij zijn blad dit in tegenstelling tot veel andere sedum soorten die een soort stokjes met schermen maken.
  10. Sedum album: Groen-rode bladeren met witte bloemen. Ideale standplaats: Volle zon tot schaduw, droge en goed doorlatende grond. Een inheemse sedum die sterk is en bijna overal kan groeien. hij blijft wat lager maar overleeft ook met heel weinig.
  11. Sedum album ”Coral Carpet”: Groen-rode bladeren met witte bloemen. Ideale standplaats: Volle zon, goed gedraineerde grond. De sedum album coral carpet is wat donkerder en ronder van blad. het zijn net bolletjes aan elkaar geregen. Hij is sterk en groeit bijna overal. Plukje een stukje en laat je dat vallen dan zal dat weer verder gaan groeien. Deze broer wordt wel roder dan zijn andere broertjes en zusjes.
  12. Sedum album ”Murale”: Groen-rode bladeren met witte bloemen. Ideale standplaats: Volle zon tot schaduw, goed gedraineerde grond.
  13. Sedum lydium: Groen-rode bladeren met witte bloemen. Ideale standplaats: Volle zon, goed gedraineerde grond.
  14. Sedum floriferum ”Weihenst. Gold”: Groene bladeren met gele bloemen. Ideale standplaats: Zon tot halfschaduw, goed gedraineerde grond.
  15. Sedum Aizoon: Donkergroene bladeren met gele bloemen. Ideale standplaats: Volle zon, goed gedraineerde grond.
  16. Sedum reflexum: Grijze bladeren met gele bloemen. Ideale standplaats: Volle zon, goed gedraineerde en droge grond.
  17. Sedum reflexum ”Angelina”: Geel-brons bladeren met gele bloemen. Ideale standplaats: Volle zon, goed gedraineerde en droge grond.

Inheemse Sedumsoorten: beter voor de biodiversiteit of niet?

Het bevorderen van biodiversiteit is belangrijk voor onze toekomst en de leefbaarheid. Dit doen we door voedsel en waardplanten te gebruiken in steden. De natuur in super bijzonder en in een ecosysteem hangt alles samen. In onze omgeving zijn ons insecten helemaal geëvolueerd tot specialisten. Een beetje zoals een meeste bouwvakkers. Meestal opgeleid tot allrounder maar daarna gespecialiseerd. dat betekend dat ze wel de basis weten van elektriciteit, metselen of dakdekken maar de metselaar het beste is in metselen en de elektricien in het aanleggen van de electra. Betekend dit dat de metselaar niet een kozijn kan zetten, dakbedekking of de elektriciteit kan aanleggen? nee, dat kan hij vast maar hij zal er niet het handigste, efficiëntste en beste in zijn. Zo is dat ook met onze insecten. Kunnen ze niets met planten uit andere landen? Nee hoor die geven ook voedsel maar ze leven en groeien het beste op de planten die van nature hier voorkomen. Ze zijn geëvolueerd om met die planten te leven en dus zo efficiënt mogelijk voedsel te verzamelen en het veiligst mogelijk voort te planten.
Kun je dan helemaal geen sedumplanten gebruiken op je dak?
Nee hoor, sedum is prima maar uitbreiden naar nog meer inheemse planten biedt meer waarde dan een standaard sedumdak. Wist je dat er ook 3 inheemse sedumsoorten zijn? Die komen van nature voor in het kustgebied bij de duinen.
Dit zijn de sedum acre, de sedum album en de sedum sexangrulare.

Goede en leuke toevoegingen op het dak zijn bijvoorbeeld duizendblad, bieslook, grote tijm, zandklokje, gele walstro, fakkelgras en de steenanjer.

sedumkruidendak op de golfclub in bunnik.

Verschillende vormen bij aanleg van je groendak

De planten kunnen op verschillende manieren op het dak worden aangelegd, afhankelijk van het gewenste resultaat en de toepassing. Enkele veelvoorkomende installatievormen zijn:

Sedummixmatten: Deze kant-en-klare matten bevatten een mix van sedumsoorten en worden direct op het dak aangebracht. Ze bieden direct een groen dak en zijn eenvoudig te installeren. Het grote voordeel is dat het meteen klaar is en je dus minder ingroei van onkruid hebt. Het nadeel is dat je geen keuze hebt in soorten en vormgeving.

Sedumcassettes: Makkelijk voor een particulier in aanleg. Maar je maakt bakjes waardoor water, wortel, voeding en bodemleven niet met elkaar kan communiceren. Veel voorkomend is dus ook dan op den duur er verschil in de bakken ontstaat. Dit is niet erg maar mooi is het ook niet echt. Ik geloof echt in het werken mét de natuur en dan is die ongrijpbare kracht van communicatie, symbiose en samenwerking moeilijk voor ons mensen te vatten en na te maken dus faciliteer ik dat liever wel.

Losse pluggen: Hierbij worden individuele sedumpluggen in het substraat geplaatst, waardoor een meer natuurlijk ogend en gevarieerd daklandschap ontstaat. Leuk is ook dat je veel meer keuze vrijheid hebt in soorten, patronen e.d. De planten groeien ook op in de eind plek dus zullen sterker zijn. Een mat op open veld is misschien gewend geraakt aan volle zon, als deze dan in de schaduw wordt gelegd is dat niet erg maar dan moet het zich wel nog aanpassen. Bij pluggen groeien ze al op hun eind plek. Nadeel: het duurt ca 3 jaar voor je hetzelfde beeld hebt als met matten.

Scheuten ingestrooid: In deze methode worden de sedumscheuten in het substraat gestrooid, wat resulteert in een groen dak dat zich geleidelijk ontwikkelt en zich aanpast aan de omgeving. Goedkoop en vergelijkbaar met zaaien. Wel duurt het ca 5 jaar voor het volledig volgroeid is.

Groeitijden zijn mijn ervaring, natuurlijk kan het net als bij een kweker ook in 1 jaar volgroeid zijn maar dan moet je de juiste hoeveelheid water, mest en zorg geven net als een kweker doet met zijn planten. een beetje zoals een intensive care.

Conclusie: Sedumplanten, De groene helden van het dak

Sedum is een uitstekende keuze voor groendaken vanwege de vele voordelen die het biedt, waaronder veerkracht, lage onderhoudsbehoeften en biodiversiteit. Met een breed scala aan sedumsoorten die beschikbaar zijn, kun je een levendig en boeiend groendak creëren dat jouw gebouw niet alleen esthetisch verbetert, maar ook een positieve impact heeft op het milieu.

 

Ik hoop jou een beetje inzicht te hebben gegeven in de soorten sedum en de mogelijkheden wat je er mee kan. Wil jij nu een groendak en kan je wel wat hulp gebruiken bij het bekijken van je dak, maken van keuzes en beoordelen van offertes? Ik sta voor je klaar. Stuur me dan een appje dan bespreken we wat er mogelijk is.